de ce agentie imobiliara

Definitia Agentiei Imobiliare

Ce este o Agentie Imobiliara?


Agentia imobiliara este o firma care se ocupa exclusiv de domeniul imobiliar. Cele mai multe Agentii sunt specializate pe anumite domenii cum ar fi: apartamente noi, terenuri, spatii industriale, spatii comerciale s.a.m.d., insa exista si Agentii mari care inglobeaza mai multe domenii imobiliare.

Care este scopul Agentiei Imobiliare?


Agentia imobiliara presteaza servicii de intermediere, punand in legatura cererea cu oferta, in schimbul platii, de regula, a unui comision in cuantum de 3% din valoarea tranzactiei la care se adauga TVA.

Ce servicii presteaza o Agentie Imobiliara?

In primul rand Agentia Imobiliara cauta pe piata oferte. Agentia discuta cu dezvoltatorii despre proiectele pe care acestia le au, se informeaza cu privire la detaliile proiectului si stabileste conditiile colaborarii. Dupa aceste discutii Agentia evalueaza pe ansamblu dezvoltatorul, respectiv evalueaza proiectele pe care acesta le detine si poate spune cu aproximatie, daca oferta este in piata, scumpa, ieftina, de calitate sau daca merita o atentie deosebita si apoi este promovata, mai mult sau mai putin.

In al doilea rand Agentia Imobiliara promoveaza ofertele prin diferite mijloace: internet, presa, banere, reviste, s.a.m.d.. Ofertele care sunt considerate de catre Agentie mai bune vor aveaparte de o promovare mai intensa.

In al treilea rand Agentia, prin promovarea proprie, va atrage clienti pentru diferite oferte. Agentia va discuta cu potentialii cumparatori si va incerca sa analizeze cat mai bine dorintele clientului, pentru ai putea oferii acele oferte care se pliaza cel mai bine pe cererea clientului.

In al patrulea rand, o data ce s-au stabilit ofertele interesante pentru client, Agentia va viziona impreuna cu cumparatorul apartamentele noi.

Nu in ultimul rand, o data ce cumparatorul se hotaraste asupra unei oferte care ia placut, Agentia il va asista cu sfaturi privind incheierea antecontractului de vanzare-cumparare. O data incheiat antecontractul Agentia va fi rasplatita pentru serviciile sale cu un comision, iar serviciile sale pentru client vor continua cu sfaturi sau asistenta pana la incheierea actului final, moment cand cumparatorul devine proprietar.

De ce are nevoie Clientul Cumparator de o Agentie Imobiliara?

Care sunt avantajele pe care le oferta o Agentie Imobiliara de apartamente noi?

1. Agentia are foarte multe oferte de apartamente noi

 

- Astfel clientul economiseste timp si bani pentru a cauta el singur ofertele, pentru a se informa singur cu privire la dezvoltator, constructor, date tehnice despre constructie, planuri, preturi, modalitati de plata, dar mai ales disponibilitati de apartamente noi
- De ce disponibilitatile sunt foarte importante? Pentru ca, sa presupunem ca un client cauta singur oferte, dupa cautarea a 2 oferte vede un apartament care il intereseaza si se opreste din cautari. Exista 2 situatii: cumpara si atunci nu va stii niciodata daca o alta oferta din piata ar fi fost mai buna si mai ieftina decat ce a luat si situatia in care nu cumpara, cauta alte oferte, vede ca nu mai gaseste ceva mai bun si in momentul cand se intoarce constata ca respectiva oferta nu mai este de actualitate

 

- De asemenea un alt avantaj al clientului este faptul ca pe baza cererii si dorintelor sale pentru un apartament nou, Agentia poate sa ii ofere numai acele oferte compatibile si care difera doar prin mici diferente cum ar fi: pret, suprafata, sistem constructiv, ramanand la discretia clientului alegerea zonei de interes
- Economisirea de timp, bani si cunoasterea tuturor disponibilitatilor la un moment dat ofera clientului cel mai mare avantaj posibil


2. Agentia cunoaste foarte bine piata de apartamente noi

- O Agentie Imobiliara specializata in apartamente noi, cu o experienta de cel putin 1 an de zile, poate sa cunoasca piata foarte bine si este in avantajul clientului
- De ce este in avantajul clientului? Pentru ca Agentia poate raspunda foarte usor, pe termen scurt si mediu, la intrebarile clientului cu privire la: Mai cresc preturile? Sa mai astept? Unde este cel mai bine sa cumpar? Zona aceea se va dezvolta? Investitorii au bani sa termine proiectul? In Titan va incepe vreun proiect nou? Ce apartamente noi sunt bune pentru investitie?

 

- Este foarte important pentru client sa stie ca Agentia are o experienta de minim 1-2 ani pe piata de apartamente noi

 


3. Sfaturile date de catre Agentie sunt foarte necesare

 

- Cunoscand ofertele foarte bine Agentia poate da sfaturi foarte utile daca clientul este nehotarat
- Agentia poate sa arate care sunt avantajele referitoare la o anumita oferta fata de cealalta, cum ar fi: raportul cost/suprafata, modul de impartire al apartamentelor, materialele de constructie, pozitia fata de punctele cardinale, mijloace de transport in comun, seriozitatea investitorului si a constructorului, nivelul costurilor ulterioare achizitiei apartamentului etc.

 

- De asemenea Agentia poate oferi sfaturi de genul: mai este un singur apartament de tipul acela in oferta, si trebuie sa luati o decizie acum, pentru ca investitorul spune ca mai are pe cineva interesat si s-ar putea sa il pierdeti;  modul de abordare al investitorului stiind ca este pretentios, morocanos sau altfel in momentul cand se semneaza antecontractul;  modul de abordare al investitorului , prin prisma eventualei negocieri referitoare la achizitia apartamentului dorit
- Orice alte sfaturi din partea Agentiei sunt doar cu intentii bune si facute astfel incat, sa fie mai usor pentru client, de a se decide intr-un fel sau altul


Intrebari si Raspunsuri la o Agentie Imobiliara

De ce comision inre 1-3%?

Este un comision standard pe care Agentiile Imobiliare din Romania il practica de la inceput si reflecta in totalitate costurile pe care acestea le au pentru a reusi incheierea tranzactiilor. Trebuie luate in considerare costurile cautarii ofertelor imobiliare, timpul necesar procesarii lor, instructia agentilor imobiliari despre fiecare oferta, costuri administrative (telefon, benzina, hartogaraie, timp) pentru fiecare client care calca pragul Agentiei, comisionul agentilor imobiliari daca tranzactia se efectueaza, serviciul de intermediere prestat, sfaturi, precum si asistenta la inchierea tranzactiei imobiliare.

Toate aceste costuri se reflecta in procentul de 1-% 3% din valoarea tranzactiei..

Comisionul de 2% este fix, de obicei, in cazul sumelor sub 50000 euro. Cu cat tranzactia depaseste suma de 50000E uro cu atat comisionul se poate negocia in functie de Agentie si de Client. Pentru imobilele situate in afara Sibiului comisionul este in fuctie de valoare intre 2%-3%.


Prestarea serviciului de intermediere presupune, pe scurt, gasirea unei oferte compatibile cu cerintele clientului in vederea semnarii un act (antecontract/contract/schimb/folosinta) privind transferul proprietatii. O data serviciul indeplinit trebuie achitat comisionul.

Ce inseamna de fapt comision 0%?

Comisionul de 0% nu exista! Comision de 0% se aplica numai in cazul in care nu exista intermediari intre cerere si oferta. Cu alte cuvinte clientul cumparator cauta singur acea oferta care nu este in regim de exclusivitate. Agentiile care prezinta clientilor oferte cu comision 0%, de fapt comisionul acestora este inclus in pret .
Aceste oferte prezentate de Agentie sunt in regim de exclusivitate.

Presupunerea clientilor ca este mai bine sa caute oferte cu comision 0% este eronata. Doar un procent de 9% dintre ofertele de pe piata sunt in regim de exclusivitate, iar serviciile Agentiei care detine exclusivitate sunt mascate in pretul de cumparare, astfel Clientul nu stie cat costa serviciul Agentiei si nici nu poate eventual negocia comisionul. Marele dezavantaj in acest caz este ca Agentiile se concentreaza sa vanda clientului un apartament numai la acest proiect exclusiv, neglijand total serviciul de intermediere care inseamna cautarea acelei oferte compatibile cu dorintele clientului.

De ce nu se dau informatii despre identificarea ofertei la telefon?


Motivul pentru care informatii vitale precum locatia exacta, numele investitorului, al constructorului sau alte date de natura sa identifice oferta, nu se spun la telefon este ca toate aceste informatii se regasesc in costurile Agentiei si implicit ele trebuiesc recuperate prin comision. Daca aceste informatii ar fi dezvaluite de catre Agentii, potentialilor cumparatori, atunci care este rostul lor? Agentiile ar insemna sa munceasca gratis pentru clientii care doar suna si se informeaza. Clientii de obicei incearca sa ocoleasca Agentia, implicit comisionul pe care ar trebui sa il plateasca daca ar fi cumparat, dar nu isi dau seama de faptul ca sunt in dezavantaj daca fac acest lucru din motivele enumerate mai sus la Serviciile Prestate de Agentie.

De cele mai multe ori clientii nu stiu, nu isi dau seama sau considera ca nu ar trebui sa plateasca un comision si incearca sa pacaleasca Agentia, cu intrebari directe la telefon despre identitatea ofertei, iar cand li se cer sa vina la sediu pentru a discuta in amanunt, devin rautaciosi insultand agentii sau mirandu-se de ce nu li se dau aceste informatii. Orice informatie costa, la fel si aceste informatii pe care le detin Agentiile. Diferenta este ca aceste informatii pot fi gratis pentru clientii care vin la sediul Agentiei, se informeaza dar nu cumpara. Toate informatiile date de Agentie vor avea un cost pentru client doar in momentul cand acesta va efectua o tranzactie imobiliara.

De ce este nevoie de Client sa vina la sediul Agentiei?


Care este principalul scop pentru care Clientul este chemat de catre Agentie la sediul acesteia? La baza acestui scop stau 4 motive complementare:

1. Seriozitatea Clientului

- Daca Clientul este serios si nu are intentii sa ocoleasca Agentia va veni la sediul acesteia sa se informeze si chiar sa cumpere

2. Analiza Clientului

- Agentia trebuie sa cunoasca situatia clientului si sa faca o analiza a cererii acestuia pentru a vedea daca este un potential cumparator (clientul poate sa vrea ceva care nu i se poate oferi)

3. Semnarea contractului de comision

- Agentia trebuie sa semneze cu Clientul un contract de comision astfel incat sa poata incepe oficial prestarea serviciului de intermediere

4. Prezentarea ofertelor

- Agentia va prezenta clientului acele oferte compatibile cu cererea acestuia


Majoritatea clientilor inteleg si stiu ce inseamna ajutorul Agentiei Imobiliare si accepta foarte usor sa vina la sediul unde aceasta tine toate informatiile necesare despre oferte. Exista clienti care cer Agentiei sa se intalneasca direct la locatia proiectului de apartamente noi sau intr-o zona neutra spunand ca econimisesc timp. Din contra. Se pierde foarte mult timp, pentru ca riscul este foarte mare ca acelui client sa nu ii placa ce va vedea sau auzi despre acel proiect, dat fiind ca analiza clientului lipseste, iar clientul presupune doar ca ii va placea. In acest caz clientul va trebui pana la urma sa vina la sediu pentru ca Agentia sa inteleaga ceea ce anume cauta si sa poata sa ii ofere acele apartamente noi compatibile cu dorintele lui.

Ce este exclusivitatea?


In cazul pietei de apartamente noi exista 2 cazuri posibile de regim exclusiv:

1. Exclusivitate pe un proiect de apartamente noi

- Agentia poate sa obtina exclusivitate pe un proiect de apartamente noi semnand un contract cu investitorul pe o anumita perioada de timp, in care Agentia trebuie sa vanda un anumit numar de apartamente si sa investeasca in promovare proiectului, in schimbul regimului exclusiv al vanzarilor si platii unui comision

 

2. Exclusivitate pe un client care cauta apartamente noi

 

- Agentia poate sa obtina exclusivitatea unui Client care cauta apartamente noi semnand un contract pe o anumita perioada de timp, in care Agentia trebuie sa ii gaseasca clientului anumite apartamente noi compatibile cu cererea acestuia, in schimbul platii unui comision

 


Care sunt principalele avantaje ale sistemului exclusiv pentru clienti cumparatori?


a) Cel mai important aspect este economisirea de timp si bani pentru client

- Clientul nu mai cauta oferte singur, nu mai da telefoane sau consuma benzina, nu mai pierde timp vorbind cu diverse Agentii si vizionand zeci de oferte bune sau mai putin bune

 

b) Luarea celei mai bune decizii

 

- Agentia se va ocupa de cererea clientului pentru a gasi si oferi toate oferte compatibile de pe piata, astfel incat clientul sa poata lua cea mai buna decizie

 

c) Increderea in informatiile furnizate de catre Agentie

 

- Este important ca Agentia sa cunoasca foarte bine clientul si dorintele sale si sa furnizeze corect informatiile despre proiecte, iar clientul sa aiba incredere ca aceste informatii sunt reale iar sfaturile Agentiei sunt numai pentru a apara interesul clientului

 


Cei ma mai multi clienti nu stiu ce inseamna regim de exclusivitate si cred ca asta inseamna mai mult o ingradire. Dimpotriva, exclusivitatea inseamna numai avantaje pentru client.


Pas cu pas , de la discutia telefonica pana la semnarea antecontractului

Care sunt pasii pe care un client ii face pentru a achizitiona apartamente noi?

1. Discutia telefonica

- Aici clientul poate sa se informeze partial la Agentie despre anumite oferte cu privire la pret, suprafata si modalitati de plata, restul fiind informatii pe care Agentiile prefera sa le spuna la sediu
- Scopul discutiei telefonice pentru client este sa vada daca Agentia are oferte de interes pentru el si de a decide daca va veni la sediu sau nu


2. Discutia la sediul Agentiei

- Primul pas este semnarea contractului de comision pentru ca Agentia sa poata incepe prestarea serviciului de intermediere
- Al doilea pas este furnizarea de informatii de catre client despre ceea ce anume cauta pe piata de apartamente noi

 

- Al treilea pas este analiza Agentiei a informatiilor date de client, procesarea lor, cautarea de oferte compatibile cu dorintele clientului si furnizarea detaliilor acelor proiecte care sunt mai mult sau mai putin compatibile cu cerintele clientului
- Ultimul pas este analiza impreuna de catre Client si Agentia a ofertelor compatibile si stabilirea celor mai importante pentru vizionare


3. Vizionarea

- Agentia va pregati impreuna cu investitorii, posibilitatea pentru client sa poata vedea ofertele compatibile si sa fie explicate detaliile si avantajele proiectelor la fata locului


4. Hotararea pentru un apartament

- Clientul se va hotara pentru o oferta din cele vizionate, iar Agentia va rezerva teoretic impreuna cu investitorul apartamentul dorit maxim 1-2 zile pana la semnarea antecontracului


5. Semnarea antecontractului

- Agentia va discuta cu investitorul despre data semnarii antecontractului si despre termenii contractuali, iar clientul va semna antecontractul si achita avansul


6. Semnarea contractului

- In momentul semnarii contractului de vanzare-cumparare, clientul va achita diferenta de bani si va deveni proprietar al apartamentului
***Sursa: Apartamente-Noi.ro"

Acest site foloseste cookies pentru oferirea serviciilor sale. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

  I accept cookies from this site.
EU Cookie Directive Module Information